Góralskie smaki – co warto zjeść w Zakopanem?

Spędzając urlop w górach, nie można nie spróbować tamtejszych specjałów. W każdym mieście i miasteczku regionu Podhala, można znaleźć restauracje, serwujące wspaniałe, tradycyjne dania.

Kuchnię góralską wyróżnia proste i niedrogie jedzenie, dające organizmowi mnóstwo energii i rozkoszy smaków. Potrawy spod Tatr, to ryby, sery i solidne dania mięsne, oparte na jagnięcinie czy baraninie. To, co zawsze można spotkać na stołach tego regionu, to na pewno sery owcze w różnej postaci. Popularnych oscypków nie trzeba chyba nikomu reklamować. Sławią polskie Podhale nie tylko w granicach kraju, ale również w wielu innych państwach świata. Smakowo nic nie może im się równać. Ich oryginalna receptura została nawet opatentowana. Godnymi polecenia są także inne odmiany serów owczych, takie jak fenomenalna bryndza czy też bundz. Ten pierwszy przypomina w konsystencji twaróg, a drugi to ser podpuszczkowy, jak oryginalna mozzarella. Do takiego zestawu serów nie można nie dodać klasycznej, góralskiej żentycy – serwatki z owczego mleka. Produkty te są dostępne nie tylko w restauracjach Podhala, ale także na lokalnych bazarkach z produktami regionalnymi.

Smacznie i zdrowo – góralskie dania, słynne na cały świat

Po wyczerpującej wędrówce po górach lub jeździe na nartach, warto zadbać o regenerację nadwątlonych sił i skonsumować coś kalorycznego. Odpowiednia będzie na pewno jagnięcina i baranina, podawane w tym regionie na wiele sposobów. Wegetarianie mogą sięgnąć po ryby. Pstrąg prosto ze strumienia, będzie z pewnością doskonale smakował prosto z patelni lub z grilla. Idealnym posiłkiem będzie również popularna kwaśnica, zupa, która jest nie tylko wzmacniająca, ale również rozgrzewająca. Turyści odwiedzający Zakopane późnym latem i jesienią, powinni koniecznie spróbować tamtejszej zupy z borowików, a także rydzów z okolicznych lasów, smażonych na maśle z ziołami. Warto pamiętać o tym, że kuchnia góralska zawsze była dedykowana ciężko pracującym ludziom, zamieszkującym regiony górzyste, więc jest bardzo kaloryczna i bazuje na kluskach, mięsie oraz tłuszczu zwierzęcym.dania regionalne, restauracje zakopane